Bitcoin

by Tumisu on Pixabay.com Bitcoin

Bitcoin nas znova razvaja z novimi rekordi. Biki se v svojem stampedu zdijo nepremagljivi. Alti sledijo, vendar bolj zadržano. 30.000 USD pred novim letom?

Bitcoin ponovno v rekorde

Bitcoin je v enem samem dnevu uspel napredovati za več kot 3.000 USD. Še včeraj je cena znašala 24.500 USD, danes je BTC presegel 27.700 USD. Trenutni dnevni izkupiček tako znaša dobrih 12%, na tedenski ravni pa skoraj 18%. Alti vodji sicer sledijo vendar zelo zadržano. Vzrok gre bržkone iskati v tem, da se sredstva velikih vlagateljev večinoma stekajo v Bitcoin, medtem ko v ostale kriptovalute vlagajo mali in srednji traderji.

Kripto analitik in vodja poslovnega razvoja pri borzi Kraken Dan Held ocenjuje, da smo trenutno priča super bikovskemu krogu ali ciklu, če tako želite. V svoji hipotezi o vzponu Bitcoina je razložil: “Tržni cikel BTC traja približno 4 leta. To je čas ene prepolovitve do druge. Če se vrnemo nekoliko nazaj v leti 2012 in 2016 lahko vidimo, da je BTC ravno po prepolovitvah začel z divjim nihanjem cen. Zadnja tovrstna dejavnost se je izvršila maja 2020, torej šele začenjamo z vzponom Bitcoina v letu 2021.”

Vzpon glavne kriptovalute vidi v naraščajoči inflaciji tradicionalnih denarnih sredstev. “Zasnova Bitcoina služi kot popoln primer za zaščito imetja pred inflacijo. Decentralizirani BTC služi kot hranilnik vrednosti, ki uporabnikom daje absolutno finančno svobodo brez vladnega posredovanja. Prav to je razlog, da so institucije v zadnjem četrtletju 2020 v Bitcoin vložile milijarde ameriških dolarjev.”

Poleg novega ATH v ceni, pa je BTC dodal tudi rekord v tržni kapitalizaciji saj je dosegel 500 milijard USD. Delež glavne kriptovalute na celotnem kripto trgu tako znaša že 70%. Cena se v času pisanja giblje pri 27.700 USD. Najvišja dosežena točka trenutno znaša 27.910 USD (Bitstamp). Analitiki so večinoma mnenja, da bo Bitcoin v kratkem nadaljeval pot proti 28.500 USD in 30.000 USD.

Trgovec s psevdonimom TraderXO je na svojem Twitter profilu opozoril na obstoj možnosti, da bodo biki v območju nad 28.000 naleteli na določen odpor. Meni, da je indeks relativne moči (RSI) skoraj na ravni tistega iz leta 2017. Medtem, ko to seveda ni razlog za paniko, pa je opozorilo na mestu saj obstaja možnost, da bodo nekateri trgovci v tem območju pobirali svoje dobičke.

Ethereum

Ethereum je uspel prebiti mejo odpora pri 637 USD. V zadnjih 24 urah je ETH pridobil dobre 3%, cena se v času pisanja giblje pri 645 USD. Najnižja današnja točka je znašala 634 USD, najvišja trenutna pa 655 USD. Linije odpora ležijo pri 650 USD ter 665 USD.

Ripple

Ripple nadaljuje svojo pot navzdol. Cena se v času pisanja giblje pri 0.288 USD. Izguba na dnevni ravni znaša skoraj 5%, na tedenski pa malo pod 50%. Na splošno XRP ne kaže dobro. V kolikor se Bitcoinu zgodi korekcija, bo Ripple skoraj zagotovo nanizal še več izgub. Najnižja današnja točka je znašala 0.287 USD, najvišja pa 0.303 USD. Traderji so večinoma mnenja, da se trgovanje trenutno ne izplača saj indikatorji kažejo, da se bo cena še spuščala. Priložnosti za nakup bo tako še dovolj.

Litecoin

Litecoin lepo nadaljuje s svojo rastjo. Cena trenutno znaša 133 USD, kar pomeni skoraj 5% dvig v 24 urah ter dobrih 13% na tedenski ravni. To je daleč najboljši rezultat med velikimi alternativnimi kriptovalutami. Najvišja današnja točka je bila dosežena pri 137 USD, najnižja pa 127 USD. Analitiki so po večini mnenja, da je Litecoin edini kovanec, ki nekako lovi korak z Bitcoinom.

Če na kratko povzamem se BTC trenutno lepo konsolidira nad 27.700 USD. Kljub močnemu bikovskemu trendu pa bo nekoliko večjo pozornost vseeno potrebno nameniti območju 28.000 USD – 30.000 USD. Poleg vsega pa je znamka 30.000 USD še močna psihološka ovira. Vsekakor je pred nami razburljiv in pričakovanja poln teden.