Bitcoin

Bitcoin by mohamed_hassan on Pixabay.com

Bitcoin v težavah, padec pod 44.000 USD bi lahko popeljal kripto trg do 40.000 USD ali nižje. Alti v rdečem območju. Kakšne so napovedi?

Bitcoin po ATH zgrmel v prepad

Bitcoin je 21. februarja dosegel ATH pri 58.354 USD (Bitstamp). Od takrat naprej lahko na 1 dnevnem grafu zasledimo le še rdeče sveče. Čeprav je sprva kazalo, da so za nenadno razprodajo odgovorni kitajski rudarji, pa po novih podatkih temu ni tako. Priznani analitik Willy Woo je namreč opravil kratko raziskavo in prišel do presenetljivega odkritja: “Poskušal sem ugotoviti vzrok velikega prodajnega vala. Vse skupaj se je začelo po opozorilu, da se je na borze ravnokar preselilo za 1.5 milijarde USD BTC. Predpostavka je bila, da je vsota namenjena prodaji. Novica se je razširila med trgovci in razprodaja se je začela”.

Zadeva se je začela na borzi Gemini, prenos pa naj bi se pravzaprav zgodil samo med digitalnimi denarnicami. Zaradi podatkovne napake v sistemu je vse skupaj izpadlo kot, da je eden izmed kitov prenesel sredstva na kripto borzo. V težavah se je znašla tudi kripto menjalnica Kraken. 22. februarja se je borzi namreč zgodil t.i. Flash Crash (bliskovit padec cene) za katerim naj bi stala sistemska napaka. Ethereum je strmo padel celo do 695 USD, kar je nekaterim trgovcem prineslo velike težave. Odgovorni se branijo, da naj bi globok padec povzročil eden izmed velikih vlagateljev. Po zadnjih podatkih se bo neljubi dogodek reševal na sodišču.

Analitiki večinoma pozitivni

Bitcoin se trenutno nahaja v nevarnem območju. Celotni kripto trg je pod nenehnim prodajnim pritiskom. V tem tednu je bilo iz trgovalnega obsega izbrisanih preko 400 milijard USD. Analitik Josh Rager na svojem Twitter profilu svari pred padcem pod 44.000 USD. V kolikor se to zgodi lahko cena po njegovem mnenju hitro pride do 40.000 USD ali celo nižje. Izvršni direktor podjetja CryptoQuant Ki Young Ju sicer miri, da bodo institucionalni vlagatelji po vsej verjetnosti branili mejo 44.000 USD.

Pomirjujoče novice deli tudi popularni kripto analitik Joseph Young, ki je objavil, da so rudarji po dveh mesecih končno prenehali s prodajo Bitcoina. Povečuje se tudi prenos velikih količin v t.i. hladne denarnice, kar je zagotovo pozitivno za ponovni vzpon BTC.

Bitcoin se v času pisanja zadržuje pri 44.900 USD. Najnižja današnja točka je znašala 43.782 USD (Bitstamp). V zadnjih 24 urah je BTC zabeležil skoraj 5% padec, na tedenski ravni pa skoraj 20%. Cena je trenutno v fazi rahlega okrevanja. V kolikor bi se padec nadaljeval je prva podporna linija prisotna v območju 44.000 USD. Močan preboj bi lahko BTC popeljal do naslednje podporne linije pri 41.000 USD ter 40.000 USD. V primeru obratnega trenda je prva linija odpora prisotna pri 48.000 USD ter 50.000 USD. Če bi Bitcoinu uspel veliki met se lahko pot navzgor nadaljuje preko 52.000 USD do 55.000 USD. Tehnični kazalec se trenutno nahaja v nevtralnem območju (TradeView).

Ethereum

Ethereum se trenutno nahaja pri 1.370 USD. Današnja izguba znaša 6.81% na tedenski ravni pa kar 28.91%. ETH tako ni uspelo zdržati nad podporno linijo pri 1.400 USD. Najnižja današnja točka znaša 1.315 USD. Podporne linije se nahajajo pri 1.350 USD, 1.300 USD ter močna pri 1.280 USD. Linije odpora so po novem prisotne pri 1.400 USD, 1.450 USD ter 1.500 USD. Tehnični kazalec za ETH se nahaja v rdečem območju prodaje.

Ripple

XRP se v času pisanja zadržuje pri 0.418 USD. Cena se je sicer pozitivno odzvala 22. februarja po novici, da SEC v tožbi proti Ripplu nima prav trdnih dokazov. Vse več analitikov ter pravnikov je tako mnenja, da obstajajo dobre možnosti za zmago podjetja v sodnem postopku. Vsekakor bo na izid treba še počakati. Najnižja današnja točka je znašala 0.403 USD. Izguba na dnevni ravni znaša 3.68% na tedenski pa 20.24%. Bikom je zaenkrat uspelo ubraniti območje podpore pri 0.412 USD. V primeru padca se naslednja podpora nahaja pri 0.400 USD. Na poti navzgor se liniji odpora nahaja pri 0.432 USD ter 0.450 USD. Tehnični kazalec se nahaja v območju prodaje.

Litecoin

Litecoin se trenutno zadržuje pri 161 USD od koder se je premaknil iz najvišje točke 173 USD. Današnja izguba znaša 6.69%, tedenska pa 28.43%. LTC se ni uspelo zadržati nad podporo pri 165 USD. Liniji podpore ležita pri 150 USD ter 142 USD. V primeru vzpona se liniji odpora nahajata pri 172 USD ter 185 USD. Tehnični kazalec za LTC se prav tako nahaja v območju prodaje.

Če povzamem trenutno stanje BTC ni prav rožnato. Kriptovaluta se mora za nadaljnjo rast nujno premakniti nad 46.000 USD. Trgovalni obseg se je v primerjavi z včerajšnjim  dnem močno zmanjšal. Novice iz analitičnih krogov so sicer pozitivne, vendar stanje na kripto trgu trenutno kaže povsem drugačno sliko. V kolikor se cena BTC pomakne pod 40.000 USD, se verjetnost premika do 35.000 USD močno poveča. Osebno sicer menim, da nižje zaradi apetitov institucionalnih vlagateljev ne bo šlo.

Tu je še mesec marec, ki pa tradicionalno kriptovalutam ni prav naklonjen. Izkušnje iz preteklosti nam kažejo, da so se v prejšnjih letih ravno v tem mesecu dogajali veliki padci cen. Analitiki so po večini mnenja, da bikovski trend še zdaleč ni končan in, da je bilo nedavno dogajanje pač normalna sestavina trga. Dejstvo, da so kiti premaknili 7.073 BTC v hladne denarnice deluje izredno pozitivno. Kdo ve, mogoče nam tokratni marec postreže z drugačnim izidom kot v preteklih letih…? Ostanite budni.