Vse kar ste želeli vedeti o kriptovalutah

Bitcoin vlakec smrti

bitcoin roller coaster

Bitcoin Roller Coaster by Shutterstock

Bitcoin včeraj opravil novo korekcijo. Napovedi premikov so zelo negotove. Ethereum tesno sledi BTC. Mt. Gox znova v igri.

Bitcoin v nov tobogan korekcije

Bitcoin je v petek 15. znova opravil nadvse ostro korekcijo. V začetku tedna je kralja kriptovalut doletel padec za 12.000 USD. Likvidacije so se izvršile nad dolgimi in kratkimi pozicijami skupna izguba je znašala 2.87 milijarde USD. Cena se je nato dvignila nekoliko nad 40.000 USD, kjer so prevladali medvedi in vrednost potisnili do 34.000 USD. Celotna tržna kapitalizacija je padla pod 1000 milijard USD, tržni delež Bitcoina se je spustil na 67.8%, kar je dalo zagon nekaterim altom.

Padec cene je za nekatere analitike pravzaprav presenečenje. Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je oznanil nov paket pomoči za zajezitev škode zaradi koronavirusa v višini 1.800 milijard USD. Nekateri so to prehitro razumeli kot napoved povečanja cen kriptovalut in se odločili za nakup. Analitiki menijo, da včerajšnjega padca niso povzročili kiti temveč mali vlagatelji, ki so začeli panično prodajati svoje kovance. Število denarnic, ki vsebujejo 1.000 BTC ali več se kljub visokim cenam namreč povečuje. Samo od 4. januarja pa do danes se je število tovrstnih naslovov povečalo iz 2.189 na 2.331.

mt.gox

Mt. Gox by Shutterstock

Mt. Gox

Mt. Gox je bila japonska borza, ki se je po hekerskem vdoru znašla v stečajnem postopku. Saga se na sodišču vleče že nekaj let. Včeraj je novinar Bloomberga Matt Leising sporočil, da je podjetje CoinLab doseglo sporazum z upniki propadle borze. Coinlab je bil ustanovljen leta 2011. V letu 2012 se je znašel v partnerstvu z Mt. Goxom. Podjetje je bilo zadolženo za izvedbo transakcij v severnoameriški regiji. Sodelovanje je bilo kratkotrajno saj je Coinlab proti Mt. Goxu vložil tožbo zaradi kršenja pogodbenih obveznosti.

Japonska borza je bila največja trgovalna platforma tistega časa. Na vrhu svojega delovanja je beležila kar 70% vseh trgovanj z Bitcoinom. V napadu hekerjev je bilo z borze odtujenih okoli 850.000 BTC, kar bi danes znašalo okoli 30 milijard USD. Torej, v kakšni povezavi je ta zgodba z nami? V kolikor se dogovor realizira bi to pomenilo, da upniki (kateri na svoje ukradene kovance čakajo že vrsto let) dobijo nazaj 90%  BTC, ki so jih takrat imeli v lasti. Vsota znaša 135.000 kovancev od skupno 150.000. Današnja vrednost skupno znaša 4.8 milijarde USD. Večina poznavalcev meni, da bi prodajni val utegnil pomeniti precejšen zalogaj za celotni kripto trg.

Bitcoin v konsolidacijo sezona altov končno tu?

Bitcoin je po turbulentnem tednu končno prešel v fazo konsolidacije. Nekateri analitiki so mnenja, da v kolikor se bo BTC držal v mejah podpornih linij obstaja možnost, da bi alternativne kriptovalute lahko začele z rastjo. Ethereum je uspel prodreti skozi linijo odpora pri 1.150 USD in 1.200 USD. Trenutno se cena zadržuje pri 1.240 USD, v območju 1.250 USD ETH čaka naslednja prepreka.

Ripple se trenutno zadržuje pri 0.285 USD. Indikatorji še vedno kažejo prodajne signale. XRP ima podporo v območju 0.280 USD. V primeru padca se močna podporna linija nahaja pri 0.265 USD. Linija odpora je prisotna pri 0.300 USD.

Litecoin se trenutno nahaja pri 146 USD. Prva podporna linija je prisotna pri 145 USD, glavna pri 142 USD. V kolikor bi se pot navzdol nadaljevala, se naslednja podpora nahaja pri 132 USD. Linija odpora leži pri 150 USD. V primeru uspešnega prodora lahko LTC pot nadaljuje proti 158 USD ali celo 165 USD.

V tem trenutku možne poti Bitcoina in druščine ni lahko napovedati. Videli smo, da so vlagatelji (sploh mali) izredno previdni. Pot navzgor ne bo enostavna, vsak premik navzdol pa lahko sproži nov panični val prodaje. Nekateri analitiki že vidijo BTC v območju 28.000 USD – 26.000 USD. V zadnjih obdobjih vikendov smo bili priča kar nekaj ATH in veselega vzdušja ob zelenih svečah. Osebno se mi zdi, da je tokrat zgodba precej drugačna.

Vsekakor priporočam izredno previdnost ob vstopih v trgovanje. DOT, ADA ter npr. LINK kažejo dobre rezultate. Poleg vsega  je tu še izjemno bikovsko nastrojeni Ethereum, ki kar čaka na eksplozijo. Pa vendar se vikend jutri končuje, prejšnji začetki tednov pa so praviloma prinesli tudi nekoliko nižje cene. Zgodbo z Mt. Goxom bom seveda pozorno spremljal ter objavil nove podrobnosti takoj, ko bodo znane. Ostanite na varni strani.

 

2 Comments

  1. Matko Izlakar Germ

    Moje mnenje glede vracanih bitcoinov iz Mt. Gox borze. Mislim, da jih bodo postopoma izplacali, saj to bi bil prevelik prodajni pritisk. Kdo pa ne bi prodal BTC zdaj, kupil pa ga je od 500-800$, vecina ga bo hotela vnovcit.
    Zdaj so v igri velike institucije in ne bodo dovolile padcev 50% in vec.

    • KripTomi

      Upam, da bo tako.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© 2021 KRIPTO PLANET

Theme by Anders NorenUp ↑