Vse kar ste želeli vedeti o kriptovalutah

Pi Network, resnični kripto projekt?

Pi Network

Pi Network by Shutterstock

Pi Network že nekaj časa buri duhove. Dnevno naraščajoča mreža in odmevnost je dovolj dober razlog, da si je zadevo vredno ogledati nekoliko bližje. Gre za resnični kripto projekt ali le prevaro?

Pi Network (ra)združuje?

Pi Network poznamo malodane vsi, ki premoremo vsaj malo osnovnega znanja o kriptovalutah. Gre za  hitro naraščajočo skupnost, ki si z izredno malo truda s posebno aplikacijo zagotavlja oz. rudari Pi (kovance). V zadevi sodelujem tudi sam. Pravzaprav mi v času tega pisanja do vsote 10.000 manjka le še dobrih 200 Pi-jev…

Zakaj sem se odločil, da se lotim teme o Pi Network? Zadnje čase opažam, da se znova razvnemajo strasti med podporniki in nasprotniki tovrstnega “rudarjenja”. Že nekaj časa na netu pozorno spremljam vse kar se dogaja o kovancu Pi. Pa upam, da mi ne zamerite moje poimenovanje sredstva. Namreč, na mnogih forumih se ljudje prerekajo kaj sploh je Pi Network in čemu je namenjen.

Zadnjič se po dolgem času (aplikacijo ponavadi vklopim enkrat na dan, da zaženem rudarjenje) spravim v raziskovanje. Opazim, da obstaja tudi slovensko govoreči kanal. Odlično, rečem sam pri sebi.

Namesto neke plodne razprave naletim na obkladanje ter zmerjanje na koncu celo osebne grožnje. Ker se s takimi zadevami ne ukvarjam sem chat zaprl. Verjamem, da je veliko ljudi tam, da bi se informiralo o napredku projekta, ker jih stvar dejansko zanima. Provociranje ne sodi nikamor, še posebej ne na zaprte kanale kot je Pi chat, ki je tam zaradi tistih, ki v zadevo verjamejo ter želijo biti del razvoja. Upam samo, da moderatorji delajo na zadevi.

Dejstva o Pi

Vedno globoko spoštujem mnenja nasprotno mislečih, obstajati mora samo ena malenkost – argument (ali še bolje, več njih). Po forumih sem iskal argumentirane odgovore zakaj naj bi bil Pi slab za kogar koli. Večinoma gre za namigovanja o piramidnih shemah, ponzi variantah itd. Torej skoraj enako kot pri običajnih kriptovalutah. Eden bolj absurdnih je, da vam bodo kradli denar z računov… Nekateri gredo še dlje in Pi Network primerjajo z afero Onecoin, kar je res milo rečeno neumnost.

V primerjavi z Bitcoinom so avtorji Pi Network znani. Imajo imena obraze znane lokacije, dva izmed njih imata doktorata s prestižne univerze Stanford, tretji je na poti do dragocene listine. Spletna stran Pi Network je pregledna, v celoti je razdelana t.i. Bela knjiga.

Na svoj mobitel redno dobivam obvestila o napredku zadeve. Na voljo so video posnetki ekipe, ki vam razlaga pomen, bistvo in napredek Pi-ja. Nikjer ni sumljivih ljudi, nihče od mene nič ne zahteva… Mimogrede, poglejte si zagrožene kazni v ZDA v primeru množične prevare. Mislite, da so ti ljudje, ki so trdo garali za svoje diplome res tako butasti? Torej, kje je potem problem?

Zadnjič mi prijatelj omeni, da sem na razpolago dal svoje podatke. Da mi bodo ukradli identiteto. Kar “zmrazilo” me je… Potem se spomnim, da mi je še pred kratkim razlagal, kako je njegova žena naročila neka očala. Artikla ni bilo od nikoder spletna stran je izginila in denar tudi. S tem, da je ženska poleg vseh svojih podatkov zadevo seveda plačala s kreditno kartico. Ko sem ga opomnil na ta pripetljaj je skomignil z rameni in odvrnil samo: Jebiga.

Pi

Pi by Shutterstock

Pi Network, obetajoči projekt?

Če sem čisto odkrit meni zadeva ne zgleda kot prevara. Seveda je to samo moje skromno mnenje. Projekt  Pi Network je lepo in transparentno začrtan. Pravzaprav me spominja na projekte iz Kickstarterja. Tudi, če Pi Network ne spremljate preko socialnih omrežij, dobite na svoje mobilne naprave posodobitve in obvestila o vsakem koraku.

Če odmislite izredno velik račun za polnjenje telefona in mučne porabe celih 5 sekund vašega časa na dan, potem z udeležbo v Pi Network ni popolnoma nič narobe. Vprašajte se naslednje: Koliko izmed vas je v projektu Bitcoin sodelovalo že od začetka? Kdo izmed vas je verjel v Bitcoin takrat, ko se je zadeva začela?

No, jaz se tega ne mislim spraševati  ne glede na to kaj bo projekt dosegel in kakšna bo vrednost Pi sredstva. Če iz zadeve ne bo nič, vzamem svoj mobilni telefon, aplikacijo podrsam do koša in zadeva je rešena. Kaj pa, če mi tega ne bo treba storiti?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

  1. Bojan Dundara

    Dobro napisano.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© 2021 KRIPTO PLANET

Theme by Anders NorenUp ↑