Ripple XRP

© 2018 QuoteInspector.com Ripple XRP

Vrednost hiši Ripple je strmo padla. Komisija za vrednostne papirje in borzo je vložila tožbo zoper kripto giganta. Borza Bitstamp z 8. januarjem 2021 v ZDA ustavlja trgovanje z XRP.

Bitstamp ukinja trgovanje z XRP v ZDA, vrednost Ripple pada

Vrednost Ripple XRP je po napovedi borzne hiše Bitstamp, da kmalu po novem letu ustavlja vse posle v zvezi z kripto kovancem padla za 27%. Trenutna vrednost znaša 0.292 USD, izguba v zadnjem tednu pa kar 47%. Ukinitev trgovanja drugih držav ne bo doletela. Podobno že razmišljajo na borzi Coinbase ter v nekaterih manjših menjalnicah.

Komisija za vrednostne papirje (SEC) izvršnemu direktorju Bradu Garlinghouseu in soustanovitelju Rippla Chrisu Larsenu očita, da sta prodala za 1.3 milijarde USD neregistriranih vrednostih papirjev. Poleg tega pri SEC trdijo, da XRP ni kriptovaluta temveč vrednostni papir ali delnica. Podjetje Ripple ter oba obtožena seveda zanikajo vse obtožbe in odgovarjajo, da je XRP valuta in ne bi smel biti registriran kot investicijska pogodba.

SEC s tožbo nad Ripple

Izid tožbe bo za Ripple izjemnega pomena. V kolikor sodišče pritrdi SEC za XRP začnejo veljati povsem nova pravila, ki bi imela velik vpliv na bodoče poslovanje podjetja. Ripple je bil ustanovljen leta 2012 valuta XRP pa je prvenstveno namenjena hitrejšemu prenosu denarnih sredstev v mednarodnem prostoru.

Garlinghouse je tožbo označil za splošen napad na kripto. “SEC si napačno tolmači tako zakonodajo kot dejstva. Komisija trgovanje XRP dovoljuje že osem let. Zato upravičeno dvomimo v motivacijo za vložitev tožbe tik pred zamenjavo ameriške administracije”, je izjavil za CNN. Odvetnik podjetja Ripple Michael Kellogg je povedal, da druge veje ameriške vlade XRP smatrajo kot valuto, zato ne bi smela biti podvržena Zakonu o vrednostnih papirjih. Garlinghouse je sicer že oktobra napovedal selitev sedeža družbe v drugo državo, če se položaj XRP v ZDA ne razjasni.

Ripple XRP

© 2018 QuoteInspector.com Ripple XRP

Ripple v težavah

Decentrilizirana sredstva kot je npr. Bitcoin se štejejo za blago in spadajo pod komisijo CFTC (Commodity Futures Trading Commission). V kolikor pa se nek kripto projekt zažene in delež kovancev ostane v rokah ustanoviteljev in članov uprave povezanih z kriptovaluto pa obstaja velika verjetnost, da bo zadeva padla pod pristojnost SEC. Za ugotavljanje pristojnosti se uporablja t.i. Howey test.

Tožba je že povzročila ogromno škodo podjetju Ripple. Imetniki XRP so čez noč ostali brez precejšnje vrednosti, ki se je v zadnjem času nakopičila v kovancu. Nekdanji komisar Joseph Grundfest je napovedal, da bodo posredniki prenehali poslovati z XRP. Posledično bo prišlo do zmanjšanja likvidnosti in upad vrednosti kovanca Ripple. Vsekakor bodo na škodi predvsem ameriški vlagatelji, katerim bo od januarja 2021 onemogočanje trgovanje z XRP. Mogoče je to priložnost za ostale vlagatelje drugod po svetu…

Nedvomno pa bo izid tožbe prinesel novosti v kripto svet in mogoče doprinesel k vprašanjem, kaj kripto sploh je in kako se bo uporabljal v prihodnosti.